Fokus: Don Hertzfeldts förtrollande animation

Fokus: Don Hertzfeldts förtrollande animation


Bio Roy visar tre av 2000-talets bästa animerade kortfilmer av amerikanen Don Hertzfeldt under en kväll.

Don Hertzfeldt är en dubbelt Oscarsnominerad animatör, artist, manusförfattare och filmskapare som samlat på sig en hängiven följarskara genom åren, men fortfarande är okänd för större delen av befolkningen - inte minst här i Sverige. Så borde det inte vara! Hertzfeldt har de senaste tio, femton åren skapat några av de mest livskraftiga, häpnadsväckande och intelligenta filmer du kan tänka dig. Under en kväll i november ger vi hans underbara fantasi och tankar utrymme på vår duk med visningar av tre olika filmer - timlånga It's Such a Beautiful Day (2012) och World of Tomorrow I och World of Tomorrow II (2015/2017) som totalt spänner över 40 minuter. Däremellan har vi en liten paus för öl, kaffe och en möjlighet att smälta alla intryck (de är garanterat många!). 

Hertzfeldt gör animerad film för vuxna - filmer med symbolism och existentiella frågor som är fulla av surrealism och tragikomisk humor, men hans enkelt handmålade karaktärer är alltid fast förankrade i verkligheten. Han är den enda filmskaparen som vunnit Sundance filmfestivals jurypris två gånger och hans kortfilmer har beskrivits som något av det mest inflytelserika animerandet någonsin. 

I It's Such a Beautiful Day, i fjol framröstad av ansedda The Film Stage till decenniets främsta animerade film, får vi följa en streckgubbe vid namn Bill som tidigt börjar uppvisa symptom för en okänd sjukdom. En rund kropp, pinnar till armar och ben, en liten hatt - mer än så är till synes inte Bill, men genom sitt berättande lyckas Hertzfeldt snabbt få honom att växa till en komplex karaktär att känna med hela kroppen för. 

World of Tomorrow-filmerna fokuserar i stället på Julia Pott, vars röst spelats in av Hertzfeldts fyraåriga systerdotter Winona Mae, och hennes filosofiska resa genom tid och rum. Det är en science fiction-kortfilm fylld av kärlek och om kärlek. Den första delen nominerades till en Oscar. Den andra delen i serien, som nyligen hade världspremiär i Los Angeles, visas i Skandinavien för första gången någonsin den här kvällen och har mötts av översvallande kritik i hemlandet. 

"Blisteringly funny, deeply touching, and endlessly quotable, “World of Tomorrow Episode Two: The Burden of Other People’s Thoughts” will make you better equipped to live life, and more prepared to accept death. It might only be 22 minutes long, but what more could you possibly want from a movie?" - Indiewire

"Don Hertzfeldt's World Of Tomorrow 2 is as hilarious and heartbreaking as its predecessor" - A.V. Club


Regi: Don Hertzfeldt | Land: USA (2012/2015/2017) | Språk: Engelska (ingen text) | Längd: 2 tim inkl. paus (filmlängder: 1 tim 2 min + 17 min + 23 min) | Åldersgräns: 15 år | Biljetter: 110 kr | Visas: 17 november kl. 20.30


Spelschema

Inga tider schemalagda