Ryskt fokus: Stalker

Ryskt fokus: Stalker


Nyrestaureringen av mästerverket Stalker visades tidigare i år under en fullsatt visning av Cinemateket, men i vår Ryskt fokus-serie ger vi den en efterfrågad helgvisning. Paus med servering i mitten.

Andrei Tarkovskys sista sovjetiska långfilm är en metafysisk resa genom ett postapokalyptiskt landskap, en sällsynt filmupplevelse som inte liknar något annat. En guide - the Stalker - anlitas för att leda en författare och en vetenskapsman till hjärtat av Zonen, platsen med restriktiv tillgänglighet som en gång i tiden utsattes för en naturkatastrof. Så småningom anländer de till Rummet, en plats som ryktas kunna uppfylla de djupaste av önskningar. 

Genom sin adaption av Arkady och Boris Strugatskys science fiction-roman skapade Tarkovsky en detaljrik värld omsluten av en krypande organisk atmosfär, egenskaper som blir ännu tydligare i den nya restaureringen av en film som sällan visats på bio - och aldrig tidigare med sån här skärpa. Stalker är en religiös allegori, en återspegling av den dåvarande politiska ångesten, en meditation över filmmediet självt, och den vägrar lämna en när eftertexterna rullat färdigt och ridån gått ihop.

Stalker skulle från början spelats in i Tadzjikistan men på grund av en jordbävning tvingades filmteamet istället åka till ett övergivet vattenkraftverk i Estland, i starkt giftiga miljöer. Flera av de medverkande i filmen har senare dött i cancer, däribland Tarkovsky själv. Filmens ljuddesigner Vladimir Sharun är en av dem uttalat dragit ett samband mellan incidenterna.

“Tarkovsky is the greatest of them all. He moves with such naturalness in the room of dreams.” - Ingmar Bergman


Regi: Andrei Tarkovsky | Skådespelare: Aleksandr Kajdanovskij, Anatolij Solonitsyn, Nikolaj Grinko, Alisa Frejndlich | Land: Sovjetunionen (1979) | Språk: Ryska (engelsk text)Åldersgräns: 7 år | Längd: ca 3 tim inkl. paus |  Biljetter: 125 kr (105 kr student/pensionär) | Visas: 9 december kl. 20.30 | Återköp: Köpta biljetter återlöses ej


Spelschema

Inga tider schemalagda