roy-logo
Dune19842
Dune1984

Dune (1984)

OM FILMEN

Nu när del två i Denis Villeneuves saga skjutits upp till nästa år får vi hålla till godo med David Lynchs kalkonklassiker. Resultatet är något annat än Lynch tänkte men det är sannerligen en intressant bioupplevelse.

År 10 991. För att behålla makten över galaxen är Imperiet beroende av stöd från det s k Rymdgillet. Rymdgillet behöver i sin tur drogen melange för att bibehålla sin kraft. Melange finns bara på ett ställe i Vintergatan, på ökenplaneten Dune. En kamp om herraväldet över den karga men viktiga planeten tar sin början.

Kyle MacLachlan rider på en enorm mask. Han knivfajtas med Sting. Han har ett helt otämjbart hår. Patrick Stewart håller i en mops. Toto gör soundtracket. David Lynch regisserar. Han ger sig på Frank Herberts makalösa sci-fi-roman, blir pressad av producenterna som vill se 'en Star Wars för vuxna' och resultatet blir... tja, åsikterna kring Dune går isär - men den är en ojämförlig upplevelse. David Lynch tog avstånd från sin egen film och produktionen gick back med 10 miljoner dollar.

28 OKTOBER

Science Fiction, Äventyr
2h 17min
ENG TAL | SV TEXT

Vi älskar klassiker, kult och förbisedda pärlor - upplev dina favoriter på stor duk genom våra spektakulära nedslag i filmhistorien.

Boka biljett