roy
Paristexas
Paristexas2

Paris, Texas

OM FILMEN

Premiären för fantastiska Poor Things markerar startskottet för en serie där vi lyfter fram visuella filmer som på olika sätt fängslat oss med sitt foto, precis som Yorgos Lanthimos nya film. En från varje decennium från och med 30-talet - på 80-talet följer vi med till Paris, Texas.

Travis, en till synes katatonisk man med minnesförlust, vandrar ut ur öknen och in i en småstad i Texas. Det enda han bär på är telefonnumret till sin bror Walt i Los Angeles. Brodern tar med honom tillbaka och långsamt återvänder Travis minne. Ett pussel av hans forna liv framträder, med en fru och son i centrum som han lämnade fyra år tidigare.

Wim Wenders mästerliga road-drama Paris, Texas fyller 40 år. "Historien är minimal och ändå kolossal", skrev Jurgen Schildt i Aftonbladet och avslutade: "Rastlösa personer bör undvika hans USA-bilder. Paris, Texas är ett mästerstycke som tar tid, ett mästerstycke som inte salubjuder sig utan vidare. Men ett mästerstycke är det likafullt."

LÖRDAG 13 APRIL

Drama
2h 27min
ENG TAL | SV TEXT

Vi älskar klassiker, kult och förbisedda pärlor - upplev dina favoriter på stor duk genom våra spektakulära nedslag i filmhistorien.

Köp biljett