roy
Theascent
Ascet

The Ascent

OM FILMEN

Premiären för fantastiska Poor Things markerar startskottet för en serie där vi lyfter fram visuella filmer som på olika sätt fängslat oss med sitt foto, precis som Yorgos Lanthimos nya film. En från varje decennium från och med 30-talet - här Larisa Sjepitkos oerhört förbisedda mästerverk The Ascent.

Det är isande kall vinter under andra världskriget, och två partisaner ur den sovjetiska motståndsrörelsen är på jakt efter mat. De kämpar inte bara mot sin hunger, utan även mot kylan, tyska soldater, och den bitande kylan. När de tar ett får från en tysk huvudman blir de olyckligt upptäckta. Provet de nu står inför blir deras tuffaste hittills.

Larisa Sjepitkos The Ascent belönades med Guldbjörnen såväl som kritikerpriset vid Filmfestivalen i Berlin, och är en känslostark berättelse om överlevnad och ideal under andra världskriget.

Två år efter filmens release dog Sjepitko i en bilolycka och The Ascent blev därmed hennes sista film. Projektet var på vippen att aldrig nå publiken, men med hjälp av sin make Elem Klimov - regissören bakom ett annat krigsmästerverk, Gå och se - fick hon till slut legendariska bolaget Mosfilm att släppa filmen.

LÖRDAG 06 APRIL

Krig, Drama
1h 51min
FLERA TAL | SV TEXT

Vi älskar klassiker, kult och förbisedda pärlor - upplev dina favoriter på stor duk genom våra spektakulära nedslag i filmhistorien.

Köp biljett