roy
Zorba
Zorba2

Zorba

OM FILMEN

Långgrunda stränder och konsten att kunna njuta av livet i 1964 års klassiker Zorba som nu fyller 60-årsjubileum. Filmen visas otextad. 

Zorba! Ingen film har kommit att definiera ett land så mycket som Michael Cacoyannis lovsång till Grekland. Stränderna, musiken och dansen som sköljde biodukarna i mitten av 60-talet satte en blåslampa under landets turism. Snart ville alla svenskar åka på semester till Kreta. Få svartvita filmer har känts så färgrika som Zorba.

I filmen ärver en pryd engelsman en kolgruva på ön, och på väg dit möter han livsnjutaren Zorba som slår följe med honom. Kanske spelar Anthony Quinn över i sin iver att omfamna hela världen. Möjligen är handlingen både lite absurd, överdriven och melodramatisk. Men Zorba är en nostalgitripp utan dess like som vinner över de flesta genom Mikis Theodorakis säregna soundtrack och en underbar slutscen. Sedd genom svenska ögon blir Zorba en film om ett drömland bortom nordeuropeisk snåblåst - visuell rekreation när sommarlovet fortfarande känns långt borta.

MÅNDAG 25 MARS

17:30

Zorba

Drama
2h 22min
ENG TAL | EJ TEXT

Vi älskar klassiker, kult och förbisedda pärlor - upplev dina favoriter på stor duk genom våra spektakulära nedslag i filmhistorien.

Köp biljett