roy

Om Bio Roy

 

I en fantastisk salong mitt i stan erbjuder vi dagliga filmvisningar. Utöver ny repertoarfilm, med fokus på kvalitetsfilm, är eventbio ett centralt inslag i vårt program. Interaktiva visningar, nischad dokumentärfilm, tematiska genrekvällar, importerad musikfilm, klassiker och mycket mer.

Här kan du också se både direktsänd och inspelad scenkonst, bland annat från Metropolitan i New York och National Theatre i London. Programmet består även av tematiska serier som varierar från säsong till säsong.
Vår programläggning baseras på nyfikenhet och öppenhet - vi vill enkelt sagt vara ett kulturhus och en mötesplats som erbjuder upplevelser du inte hittar någon annanstans i Göteborg.

 

HISTORIA


Med sin funkisbaserade stil från ljudfilmsbiografernas intensivaste byggnadsboom, är Roy en av de elegantaste, modernaste och samtidigt mest välbevarade biograferna från tiden.
Biografen Royal invigdes den 20 april 1940. Byggnaden ritades av arkitekten Nils Olsson och inredningen av Marcus M Lorentsen. De fantastiska väggmålningarna i salongen skapades av konstnären Hugo Öfverström. Innanför entrén finns ett vackert mässingsräcke som i snirkliga bokstäver stavar RBio. 


Vid renoveringen 1994 sparades stora delar av inredningen och en uppdaterad ljudanläggning resulterade i att Royal blev den första biografen i Göteborg som kvalificerade sig för THX-certifikat, en kvalitetsstämpel för ljud och bild. 

 

EN DEL AV FOLKETS HUS OCH PARKER


Efter att under en period ha varit stängd återöppnade biografen den 6 november 2008 i Folkets Hus och Parkers regi. Av rättighetsskäl fick då inte namnet Royal användas och i stället uppkallades den efter den Göteborgsfödde filmskaparen Roy Andersson, och de två sista bokstäverna i neonskylten släcktes ner.


Nya Bio Roy var då först i Göteborg med att kunna visa filmer i digital 3D samt erbjuda direktsänd teater, balett och opera i världsklass via satellit.
Sommaren 2011 restaurerades väggmålningarna i salongen med stöd av kulturvårdsbidrag från Länsstyrelsen i Västra Götalands län och 2015 sattes nytt tyg på väggarna för att återställa salongen i sann 40-talsanda. År 2021 genomförde Roy sin största renovering sedan Folkets Hus och Parkers övertagande då samtliga stolar byttes ut och foajén byggdes om. Idag rymmer salongen 193 riktigt sköna biostolar, varav 46 på balkong.

221105 Bio Roy Nora Lorek 10

Vill du hyra Roy?

På Roy möter du en unik, välbevarad 40-talsmiljö med möjligheter att göra ett personligt och professionellt arrangemang.

Hyra Roy