roy
Nötknäpp
Nötknäpparen Parisoperan Affisch Utan Dike

Balett: Nötknäpparen

OM FILMEN

Julbaletternas julbalett. Upplev Tjajkovskijs Nötknäpparen med koreografi av Rudolf Nurejev - från Opera Bastille i Paris. Inspelat från kvällen innan.

En julafton får unga Clara en livlös marionett, en nötknäppare. Med den i famnen somnar hon och drömmer om en fantasivärld där både leksaker och rädslor väcks till liv.

Berättelsen om Nötknäpparen, skriven av den tyska romantikens mästare Hoffmann, inspirerade den franske balettdansaren och koreografen Marius Petipa att skapa en första dansversion 1892. 1985 satte Rudolf Nurejev upp baletten på Parisoperan med scenografi och kostymer som förstärkte berättelsen. Snöflingor, blommor och förtrollade landskap blir bakgrunden till den bländande koreografin.

Mitt bland tennsoldater, råttor och överdimensionerade dockor blir barndomens värld till en balett. Claras drömmar och mardrömmar väcks till liv genom Tjajkovskijs färgstarka musik.

MUSIK: Pjotr Iljitj Tjajkovskij
LIBRETTO: E.T.A. Hoffmann (bearbetad av Alexander Dumas)
DIRIGENT: Andrea Quinn
KOREOGRAFI: Rudolf Nurejev (efter Marius Petipa och Lev Ivanov)
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN: Nicholas Georgiadis

ONSDAG 20 DECEMBER

Balett
2h 10min

Fascineras av balettens eleganta steg och rörelser. Vi visar balettföreställningar från den anrika scenen på Palais Garnier i Paris, på vår bioduk i Göteborg.

Köp biljett