roy
EOS Klimt & The Kiss, Gustav Klimt's Studio
Klimt

Klimt och Kyssen

OM FILMEN

Klimt och Kyssen är skapad av producenterna bakom Konst på bio-succén Vermeer på Rijksmuseum. Mannen bakom många av de senaste årens konstfilmer på Roy, Phil Grabsky, är på plats för ett samtal efter filmen.

Kyssen (älskade par) av Gustav Klimt är en av de mest erkända och reproducerade målningarna i världen. Det är kanske den mest populära affischen på studenthemsväggar från Peking till Boston.

Den stämningsfulla bilden av ett okänt omfamnande par, målad i Wien omkring 1908, har sedan den skapades fängslat betraktare med dess mystik, sensualitet och bländande material. Men vad är det som tilltalar oss så mycket med denna målning – och vem var konstnären som skapade den?

Genom att fördjupa sig i detaljerna i äkta guld, dekorativa mönster, symbolik och sjudande erotik, tar en närmare studie av målningen oss tillbaka till en anmärkningsvärd tid och plats, staden Wien i början av förra sekelskiftet. En ny värld kämpade för att ta plats mot den gamla, där Klimt var en titan inom jugendrörelsen och skapade dekadenta nya världar som förenade öm sensualitet, gammal mytologi och radikal modernitet.

TISDAG 20 AUGUSTI

Konst, Dokumentär
1h 30min
ENG TAL | SV TEXT

Se erkända konstutställningar från hela världen och ta del av dokumentärer om uppmärksammade konstnärer i vår unika konst på bio-serie.

Köp biljett